Česta pitanja

Koji su najčešći i mogući razlozi neredovitih ciklusa kod žena?

Kako kontracepcijske pilule utječu na tijelo?

Koje pretrage je potrebno napraviti prije željene trudnoće?

Može li se produljiti plodnost žene?

Što nam sve govori i zašto se radi PAPA test?

kada je vrijeme za prvi ginekološki pregled?

Jesu li bolne menstruacije normalne?

Koji su najčešći uzroci neplodnosti?

Je li potrebno piti folnu kiselinu u trudnoći i zašto?

Koje briseve u trudnoći treba obavezno napraviti, a koje prema preporuci?

Je li iscjedak u trudnoći normalna pojava?

S koliko godina je potrebno napraviti prvu mamografiju?

Šot je implantacijsko krvaranje?

Razno

Obiteljska anamneza

Moj suprug ima 60 godina, a ja 35. Želimo imati djecu. Trebamo li napraviti neke pretrage i koje, jer želimo biti sigurni da će naše dijete biti zdravo.
Možete obaviti genetsko savjetovanje kod genetičara, ali kod vas je mnogo važnija obiteljska anamneza, tj. je li u vašoj ili obitelji supruga ima djece s nekom genetskom anomalijom. Smatra se da godine muškog partnera nisu rizik za pojavu genetskih abnormalnosti, a kod žena starijih od 35 godina radi se amniocenteza kako bi se isključile genetske abnormalnosti koje se ne mogu otkriti ultrazvučnom pretragom fetusa.

Menstruacija

Može li se menstruacija odgoditi i kako? Je li to opasno za zdravlje?

Menstruacija se može odgoditi primjenom gestagena u drugoj fazi ciklusa ili primjenom oralnih kontraceptiva kontinuirano ili po drugoj shemi ovisno o fazi ciklusa. Postupak nije opasan za zdravlje, ali ako se češće ponavlja, može poremetiti raspored ciklusa.

Carski rez

Prije šest mjeseci rodila sam carskim rezom. Kada mogu ponovno zanijeti i hoću li i drugi put roditi carskim rezom?
Kada je prvi porod dovršen carskim rezom, preporučena pauza do drugog poroda je dvije godine. Hoće li i drugi porod biti dovršen carskim rezom, ovisi o indikaciji za carski rez. Ako je to uska zdjelica, tada je velika vjerojatnost da će se i drugi porod dovršiti operativno. Ako je pak carski rez učinjen zbog nepravilnih trudova ili je fetus bio ugrožen zbog asfiksije, drugi porod ne mora nužno biti dovršen carskim rezom.

Neugodni spolni odnosi

Zbog stalnog žarenja u rodnici i velike nelagode izbjegavam spolne odnose. Imam 57 godina.
Epitel rodnice u menopauzi gubi elastičnost te postaje suh i osjetljiv. Danas postoji vrlo učinkovita lokalna terapija u obliku vaginaleta ili krema s malom dozom estrogena koji nemaju nikakav sistemski učinak. Dakle, nakon ginekološkog pregleda i isključenja upale dobit ćete neki od lokalnih lijekova i lubrikante koje možete koristiti tijekom odnosa.