Pregled i ultrazvuk trudnice, praćenje trudnoće

Nakon izostanka menstruacije i pozitivnog kućnog testa na trudnoću ,vrijeme je da odaberete ginekologa koji će voditi vašu trudnoću. Prvi ginekološki pregled svaka bi trudnica trebala napraviti u prvom trimestru trudnoće. Ako su prisutne tegobe poput bolova u trbuhu, sukrvice ili krvarenja, potrebno se odmah javiti ginekologu. Također je dobro javiti se što prije,ukoliko ste u prošlosti imali spontane pobačaje ili izvanmaterničnu trudnoću, te ako ste trudnoću ostvarili nekom od metoda potpomognute oplodnje.

Kako izgleda prvi trudnički pregled?

Prije dolaska na prvi trudnički ginekološki pregled, korisno je napraviti popis zdravstvenih problema, ako ih imate. Također bi bilo dobro da doktorica zna vašu povijest bolesti ukoliko ste imali nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Na prvom trudničkom pregledu liječnica će utvrditi u kojem ste tjednu trudnoće. Zatim će napraviti PAPA test, a preporuka je i odmah uzeti cervikalne briseve kako bi se, ukoliko postoji, na vrijeme otkrila eventualna infekcija koja se može uspješno liječiti antibiotikom.
Prvi trudnički ginekološki pregled uključuje i ultrazvučni pregled. Njime će ginekolog izmjeriti veličinu gestacijske vrećice i veličinu ploda. Upravo tim ultrazvučnim mjerama, potvrdit će se u kojem tjednu trudnoće se nalazite. Također, na prvom pregledu ćete čuti prve otkucaje srca odnosno doktorica će potvrditi postojanje srčane akcije ploda. Liječnica će vam dati sve potrebne savjete o prehrani, vježbanju, prenatalnim testovima i odgovoriti na sva pitanja koja imate. Nakon obavljenog ginekološkog pregleda, doktorica će vas uputiti na sve potrebne pretrage krvi koje trebate napraviti na početku vaše trudnoće. One uključuju kompletnu krvnu sliku, željezo i šećer u krvi, hormone štitnjače, urin, pretrage na hepatitis B i C, sifilis i toksoplazmozu, krvnu grupu i Rh faktor.