Anti-aging: Bioidentični hormoni za produžetak mladosti

Temeljit servis za pomlađivanje mogao bi početi terapijom bioidentičnim hormonima, kojima ćemo malo prkositi biološkom satu, nastaviti se kod dermatologa koji će nam popuniti jagodice i tako zategnuti cijelo lice, a potom slijede najnovija čuda iz kozmetičke industrije – kreme i serumi koji istodobno obavljaju više funkcija u koži te šamponi  koji koji kosi vraćaju mladenačku živost.

Bioidentični hormoni

Kaže se da je estrogen poput kišobrana koji ženu štiti od raznih bolesti. A kad tijelo smanji njegovu “proizvodnju”, kišobran počinje propuštati pa počinju tegobe sa srcem, krvnim žilama, viškom kilograma, promjenama raspoloženja, pamćenjem… U “tim” godinama polako nestaju i drugi hormoni važni za kvalitetu života, a popratni simptomi – valunzi, manjak energije, smanjen libido i poremećaj spavanja – ne znače ništa drugo nego starenje. U usporedbi s tim, bore, celulit i malo opuštene kože zasigurno se čine potpuno nevažnima, a pojam anti-aging dobiva mnogo širi smisao od onog na koji pomislimo kad kupimo kremu za lice. Dakle, ako skupim kozmetičkim preparatima nastojimo nadoknaditi izgubljenu hijaluronsku kiselinu i potaknuti proizvodnju kolagena, koji utječe na napetost i mladenački sjaj kože, kako ne bismo – ako već postoji mogućnost – nadoknadili manjak estrogena, progesterona, testosterona i ostalih hormona važnih za vitalnost.

Nakon tri dana terapije nebo je bilo plavije, um bistriji, a pamćenje oštrije – rekla je Oprah Winfrey, koja je svoja iskustva s bioidentičnim estrogenom opisala u magazinu O. Posljednjih se godina mnogo raspravljalo o tome koliko hormonska nadomjesna terapija popravlja kvalitetu života, a koliko zapravo povećava rizik od nekih bolesti, primjerice, od raka dojke. Iako se prema sadašnjim spoznajama hormoni ne smatraju rizičnim čimbenicima nego promotorima rasta karcinoma, treba uzeti u obzir te predrasude i strahove.

Što, dakle, ponuditi ženama koje bi malo prkosile biološkom satu, koje bi se ipak voljele što dulje osjećati i izgledati mlado i zdravo?
– Bioidentične hormone! – tvrdi dr. med. Sanja Gršić-Burić, specijalistica ginekologije i opstetricije, koja u svojoj zagrebačkoj ordinaciji primjenjuje terapiju koja je posljednjih godina hit u svijetu. Bioidentične hormone prihvatile su i mnoge slavne osobe, a neke od njih ih naveliko promoviraju. Američka glumica Suzanne Sommers napisala je knjigu “Ageless: The Naked Truth about Bioidentical Hormones”, u kojoj “hormone sreće, mladosti i seksa” od srca preporučuje svima – čak i muškarcima. Oprah Winfrey, najmoćnija žena američkih medija, priznala je da ju je “menopauza zatekla potpuno nespremnu” te da joj je pomogao bioidentični estrogen.
– Nakon tri dana terapije, nebo je bilo plavije, um bistriji, a pamćenje oštrije – napisala je u tekstu što ga je objavila u svom magazinu O, The Oprah Magazine.


Jesu li učinci tih preparata zaista tako fantastični i nevjerojatni, ili je riječ o subjektivnim doživljajima? Mogu li biti jednako učikoviti, čak bolji od klasične hormonske nadomjesne terapije – a da istodobno ne izazovu popratne pojave kojih se većina žena boji?
– Bioidentični hormoni su također farmaceutski proizvodi, najčešće dobiveni iz biljaka, koji su po kemijskom sastavu najsličniji hormonima što cirkuliraju našim tijelom i zbog toga ih organizam dobro podnosi. Druga važna stvar kod njihove primjene jest mogućnost doziranja. Klasična nadomjesna terapija je univerzalna, svaka tableta sadrži istu dozu istih hormona, a meni je praksa pokazala da jedan lijek ne djeluje uvijek jednako uspješno na sve žene. Nekome je potrebno više progesterona, nekome uopće ne treba estrogen, a netko treba i testosteron. A terapija bioidentičnim hormonima se može “skrojiti” individualno, koliko kome treba – govori Sanja Gršić-Burić, koja prije početka terapije mora ustanoviti hormonalni status pacijentice. Mnogo toga se saznaje iz razgovora s pacijenticom, no definitivna slika dobiva se tek nakon laboratorijskih nalaza za koje se uzima uzorak sline, krvi i urina. Na temelju toga određuje se terapija: riječ je o magistralnim pripravcima koji se, zasad, naručuju iz inozemnih ljekarni, a nešto malo preparata postoji i na našem tržištu.

– Osim uobičajenih tegoba koje muče žene u menopauzi i perimenopauzi – objašnjava Sanja Gršić-Burić – bioidentični hormoni u kremama i gelovima rješavaju čak i probleme s celulitom, aknama i borama. No, koji god razlog postojao za njihovu primjenu, prije nego što se upustimo u to, pacijentica mora obaviti mamografiju, ginekološki pregled i sve laboratorijske pretrage. Uz sve to, ova prirodna anti-aging terapija je prevencija bolesti poput osteoporoze i staračke demencije, ali utječe i na vanjštinu. Bore se sporije stvaraju, zbog čega osoba izgleda mladoliko, a što je najvažnije, tako se i osjeća.

Multifunkcionalne kreme i serumi
Hidratantna krema za lice, roll-on pro- tiv tamnih podočnjaka, serum za lifmentacijskih mrlja… kad se uzme u obzir što sve koristi prosječna 40-godišnjakinja, ispada da joj samo za njegu (a gdje je još make-up?) svako jutra treba barem petnaest minuta. A osim dragocjenog vremena, za kupnju svih tih preparata treba i dosta novca – katkad i do 2000 kuna. Ta dva razloga bila su sasvim dovoljna da se osmisli nova generacija kozmetičkih proizvoda, takozvane multifunkcionalne kreme ili serumi, koji obavljaju nekoliko zadataka istodobno. Kako je to moguće? Jednostavno – njihovi sastojci usmjereni su u srž problema, na samu stanicu kože, odnosno, na njenu aktivaciju. Jer, stara stanica je poput stare tvornice, kojoj treba financijska injekcija da se ponovno pokrene proizvodnja.
U “injekciji” za staru stanicu kože mora biti neki dobar sastojak, koji će djelovati kao stimulans da ona ponovno počne proizvoditi kolagen, elastin, hijaluron, strukturne proteine i ostale sastojke potrebne da bi lice bilo bez bora, mrlja, podočnjaka i ostalih nesavršenosti.
Jedan od takvih savršenih sastojaka nalazi se u najnovijem Lancomeo-vom preparatu Visionnaire: njegov naziv je LR 2412, a zovu ga još i signalnom molekulom jer se sama kreće od stanice do stanice, u svim slojevima kože, i u svakom pokreće procese obnove. Možemo je usporediti s lopticom u fliperu, koju udarac u jednu prepreku vodi do druge – sve dok, vođena rukom vještog igrača, ne dođe do svog cilja.
A krajnji cilj ovog kozmetičkog flipera, kao i ostalih preparata napravljenih prema tom konceptu, jest što dulje održati kožu mladom i blistavom.

Punjenje jagodica
Arhitekti ženskog lica još su davno otkrili jagodice kao ključan dio konstrukcije koji kožu drži čvrstom i napetom, jer se njihovim popunjavanjem postiže dvostruki efekt – popravlja se oblik lica i zateže se koža koja je zbog oslabljenog tonusa i gubitka masnog tkiva “pala” u donje dijelove. No, tek kad je otkriven idealan materijal za njihovo oblikovanje, taj je zahvat postao hit. Za punjenje jagodica dugo su se, naime, koristili sintetički i polusintetički implantati, koje su u posljednje vrijeme zamijenili dermalni fileri od hijaluronske kiseline. Za razliku od trajnih implantata, hijaluron se relativno brzo razgrađuje pa postupak nakon godinu i pol do dvije treba ponoviti.
– Ne bih rekla da mu je to nedostatak. Pacijent se sigurnije osjeća kad zna da se stanje vraća na staro ako novim izgledom nije zadovoljan, a i koža, bez obzira na to, izgleda kvalitetnije. Hijaluron, naime, navlači vlagu pa koža ostaje lijepa i hidratizirana još neko vrijeme – objašnjava dermatovenerologinja Ivana Nola, koja jagodice povećava preparatom Juvederm Voluma 4. Hijaluronska kiselina u tom preparatu je stabilizirana, kako ne bi došlo do prijevremene razgradnje, a njene molekule su divovske. Dr. Nola postupak popunjavanja jagodica uspoređuje s izgradnjom nasipa.
– Da bi se zatrpala neka vodena površina potrebno je krupno kamenje, šljunak i najsitniji pijesak. Tako su za popunjavanje u najdubljim slojevima kože potrebne čvršće i veće čestice preparata, a za površinski sloj, gdje se popunjavaju bore, trebaju nam finije i nježnije čestice. O tome ovisi izgled i debljina igle. U popunjavanju jagodica koristi se posebna kanila zaobljena vrha, duljine sedam centi- metara i debljine jednog milimetra. Takva igla “posklizne” se preko svih struktura, kao što su krvne žile i živci, i ne oštećujući ih ulazi u predio iznad kosti – govori dr. Nola, dodajući kako se postupak izvodi pod lokalnom anestezijom.
Kaže i da je riječ o vrlo malim količinama filera (jedna ampula obično ima dva mililitra) pa i jagodice “nabubre” samo jedan do dva milimetra. Naravno, pod uvjetom da se želi postići prirodan izgled, da se time nadomjesti masno tkivo koje s godinama nestaje. Idealno bi bilo kad bi se kod zahvata popunjavanja jagodica samo pratio njihov prirodni oblik, odnosno, da kod osoba širokog lica filer dolazi u prednji dio, a kod onih s užim licem – sa strane. Prije zahvata, čija je cijena u prosjeku 7000 kuna, najbolje bi, stoga, bilo poslušati sugestije liječnika.


Pomlađivanje kose
Godine nisu “nemilosrdne” samo prema koži. I kosa stari – najvidljiviji simptomi su gubitak gustoće i boje – a razlog je postupno “nestajanje” nekih sastojaka. Tako se, primjerice, opadanjem keratina narušava struktura vlasi, a melanocita, sićušnih stanica pigmenata unutar folikula, blijedi prirodna boja, to jest, vlasi postaju sijede.
Bojenjem i određenim tehnikama šišanja to se može “zamaskirati” (kao što se i šminkom mogu prikriti nesavršenosti na licu), no da bi se proces ublažio ili odgodio, treba djelovati dubinski, a ne samo površinski.
Jedan način je, kažu nutricionisti, prehrana kakvu prakticiraju Japanci, najdugovječniji narod na svijetu, koji i u poodmakloj dobi imaju divnu kožu i kosu crnu poput ugljena. To, konkretno, znači da bi na jelovniku trebale biti namirnice bogate esencijalnim i omega masnim kiselinama (maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi), proteini bogati aminokiselinama (soja, morska riba, gljive i luk) te vitamini B skupine (riža) i vitamin H (zob i zobene prerađevine).
Drugi način je, pak, njega takozvanim anti- aging linijama za kosu, koje se mogu rabiti i kod kuće i u frizerskim salonima. Jedan od najnovijih profesionalnih tretmana je Wella Age Restore, u kojem se koriste preparati na bazi rooibosa, afričke biljke sa sposobnošću dugotrajnog čuvanja vlage, te keratina. Ritual traje 45 minuta, a cijena u zagrebačkom frizerskom salonu Sendi mu je 200 kuna. Proizvodnju keratina stimulira i koenzim Q10, osnovni sastojak Schwarzkopfove anti-aging linije Time Restore, dok Alfaparf u svojoj liniji Semi di Lino Diamante koristi ekstrakt bukvinog pupoljka, koji poboljšava mikrocirkulaciju, te polifenole grej- pa, koji su snažan antioksidans. U Shiseidu su patentirali formulu Vitalock-6, smjesu antiok- sidansa, vitamina, minerala, proteina, prirodnih šećera i lipida, koju su ugradili u profe- sionalnu liniju Senscience c.p.r. za “oživljavanje” oštećene, porozne, obojene i suhe kose.


Hit sastojak – HIJALURONSKA kiselina
Neko vrijeme svi su bili ludi za retinolom, pa za tretinoinom, pa za voćnim kiselinama, tokoferolom, ubikinonom… svakih nekoliko sezona zabljesne neki novi sastojak koji je kozmetička industrija otkrila kao moćno oružje u borbi protiv starenja kože. Status hit-sastojka već nekoliko godina uvjerljivo drži hijaluronska kiselina, čija se molekula u laboratorijima neprekidno usavršava, prilagođavajući se većim i manjim “rupama” što ih treba pokrpati. Iako laici zbog riječi “kiselina” u njenom imenu mogu biti sumnjičavi prema njenom korištenju u svakodnevnoj uporabi – neke su se žene u početku bojale hijaluronskih krema jer su valjda mislile da će im “kiselina” spaliti kožu ili oštetiti vid ako uđe u oči – to je najprirodniji od svih sintetski proizvedenih anti-aging sastojaka.

Hijaluronska kiselina je zapravo šećer koji postoji u ljudskom organizmu, u svakom tipu ljudskog tkiva, a što se kože tiče – tu je važan za održanje vlage. Mnoge žene piju po dvije litre vode dnevno, uvjerene da će tako napojiti i kožu – jer, zna se, dovoljno vlage u koži znači odgodu nastanka bora… Vodu, naravno, treba piti zbog nekih drugih funkcija, no sa sjajnom, glatkom i napetom kožom to nema veze. S tim ima veze čarobna molekula hijaluronske kiseline, čija je primjena krenula od dermalnih filera za ispunjavanje bora oko očiju, usana, na čelu, za “peglanje” ožiljaka na licu. Prva generacija filera bila je guste teksture i jamčila je napetu kožu četiri do šest (u najboljem slučaju devet) mjeseci. Nova generacija je znatno usavršena: punjenje je vodenastije i lakše za primjenu, no ti fileri traju do godinu dana, a u nekim slučajevima i dulje.

Hijaluronska revolucija nastavila se kad je proizvedena molekula dovoljno stabilna da može biti upotrijebljena u kremi i dovoljno mala da s kremom može prodrijeti u epider- malni sloj. Nova generacija hijaluronskih kre- ma, kao što je SVR Densitium, ima još manju molekularnu masu – što je bitno zbog prodi- ranja u dublje slojeve – u dermis, u kojem se zbivaju svi biološki procesi bitni za funkciju kože. Ako dakle, ima dovoljno vlage u dermisu, onda je dugo ročno i koža zd- ravog sjaja i napeta.
Hijaluronska kiselina je visokoučinkovita i kad se primjenjuje u ampulama za mezoterapiju – jer se tada u srednji sloj kože, mezoderm, tankim iglicama unosi znatno veća količina čarobnih molekula nego što ih mogu “transportirati” kreme. A najbolja je stvar što za rezultate ne morate čekati četiri ili šest tjedana nego su vidljivi već – sutradan.

Od obične molekule do mikro i makromolekule – tako bi se mogao opisati razvojni put hijaluronske kiseline, koja odnedavno postoji i u tom gigantskom obliku te se, kao takva, koristi za preoblikovanje kontura lica i tijela. Dakle, popunjavanje usnica, jagodica i povećanje grudi – čak i to je moguće s tom jednostavnom supstancijom, koja je sastavni dio ljudskog organizma.